Emlékerdő az agostyáni örökerdőben

 

Az agostyáni Emlékerdő Tata-Agostyán mellett a gerecsei tájegységen belül a Gerecse Naturpark területén található. A 25 hektáros dombvidéki gyepes, cserjés és fás növényzettel borított terület a Természetes Életmód Alapítvány kezelésében van. Az erdőterület 2014-ben örökerdő minősítést kapott, biztosítva a tarvágástól mentes, állandó és változatos erdőképet. 
 
 
 
   

 

 

Jelenleg a terület 5 jól elkülöníthető részből áll:

 

  A környező összefüggő erdőterületekhez kapcsolódó részeken bükkel elegyes, gyertyános, tölgyes vegyeskorú állomány, melyben nem ritka a több mint 200 éves faóriások jelenléte.
     
  A patakmenti részek ős égeres  zárt, néhol nyitottabb állománya.
     
  Az Árpád-kori körtemplom hiteles rekonstrukciója és ligetes területei, illetve a templomot körülölelő, megszentelt fiatalos erdő. Ezen a részen fejfás emlékhelyek kialakítására is van lehetőség.
     
  A Természetes Életmód Alapítvány által működtetett ökofalu és a természeti, környezeti nevelési terepgyakorlati tábor.
     
 

Az Európa hírű Szent László domb (0 háttérsugárzás).

 

 

 

 

Agostyáni emlékerdő vezetője: Czumpf Attila  

 

Időpont egyeztetés: Czumpf Attila - mobil: 06 30 663 4651

 

Méret: 25 hektár

 

Fafajták: bükk, tölgy, gyertyán, vadcseresznye,

 

Faültetésre lehetőség: Igen

 

Különlegességek: Öko-falu, templom, egyedi fejfás temetkezési lehetőség az ágoston-ligeti körtemplom körül, vendéglátás és rendezvényszervezés (különleges búcsúebéd/vacsora ahol az alapanyagok az öko-falu saját gazdaságából kerülnek az asztalra, pl. ősi alakor búzából készített lepénykenyér és tárkonyos mangalica leves), ingyenes parkolási lehetőség, korhű középkori fogadó.

 

Megye: Komárom - Esztergom megye

 

Megközelíthetőség

 

Vonattal: Tatáig, Tatáról helyközi autóbusz járattal a „tábori” megállóig.

Autóval: Budapest felől az M1-es autópályáról a Tata, Környe (67-es km kő) leágazásnál, Győr irányából a Tata, Környe (68-as km kő) leágazásnál letérve. Tatán áthaladva az 1-es úton a 11-es kilométertábla után jobbra (kitáblázva:Ökofalu), a természetvédelmi sorompón át az Ökofalu parkolóig. 

 

 

 


Nagyobb térképre váltás

 

 

 

<< Vissza az Erdők menüponthoz

 

EmlékErdő
EmlékErdő ÖkoInnovációs Kegyeleti Kft.